Безопасност на движението в Кресненското дефиле

януари 9, 20180

По времето, в което Анжелина Тотева заема позицията заместник-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ бе разработен и приложен проект за физическо разделение на движението в Кресненското дефиле.

Подобен подход се използва за първи път в България, като експерите на Агенцията предложиха вариант, който да изиграе превантивен ефект по отношение на безопасността, но същевременно да позволява преминаване на автомобили със специален режим на движение (линейка, пожарна).

До моментът на изпълнение на проекта Кресненското дефиле бе сред най-смъртоносните отсечки в България. От момента на поставяне на физическото разграничение между лентите за движение, няма нито един челен сблъсък в отсечката.

Този проект е плод на колективен труд, но се радвам, че имахме волята да го наложим на останалите институции. За съжаление не бе изпълнен в цялост, защото идеята бе максимално разрешената скорост в отсечката да остане 70 км/ч. След идването на правителството на Продължаваме промяната скоростта бе ограничена на 50 км/ч, което е ненужно и дори опасно.

По думите и по-ниската скорост създава предпаставки за повече инциденти преди и след отсечката, защото водачите се изнервят от по-дългото пътуване през Дефилето и след това са склонни да увеличат скоростта. „Направихме всичко – разработихме проекта, осигурихме финансирането и го изпълнихме. Правителството на Промяната имаше една цел – да смени знаците за ограничение на скоростта, но за съжаление така и не го направиха“, каза още Анжелина Тотева.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

https://anjelinatoteva.com/wp-content/uploads/2023/10/logo_builetina-blue-1.png
© 2023 Всички права запазени
Дизайн от Reflectico
Контакт
София, България
Как мога да помогна