На пътя животът е с предимство!

октомври 21, 2023

С удоволствие взех участие в Дамското рали, чието начало датира още от 1970 г. Чест беше да се срещна и разговарям с г-жа Бети Евтимова, която се е състезавала в първото му издание. Нейното присъствие допълнително ме мотивира и допринесе за класирането ми на подиума. Може би най-важната характеристика на днешното рали е, че то се провежда при спазване на всички правила на Закона за движение по пътищата. Нарушенията водят до отнемане на точки!

 

Тук е мястото да припомним, че „на пътя животът е с предимство“ и че най-голямата ни победа като ежедневни участници в движението не е да стигнем първи до крайната цел, а да проявяваме отговорност – към себе си и към останалите, така че всеки да пристигне благополучно.

 

Пътната безопасност е моя лична и професионална кауза от много години. Затова е и един от основните ми приоритети в развитието на район „Лозенец“. Знам какво трябва да се направи за изграждането на щадяща пътна инфраструктура, която да намали броя на инцидентите и последствията от тях. Въвеждането на иновациите в пътната безопасност, редуцирането на скоростта в кварталите, осигуряването на видимост по кръстовищата, наличието на ясно обозначени и осветени пешеходни пътеки, съответствието между хоризонталната и вертикална сигнализация, са само част от елементите, които трябва да бъдат осигурени. Интегрирането на общинските камери в системата за контрол на пътната безопасност, също ще повиши сигурността за жителите на района.

 

Но най-важното си остава личният пример и личната отговорност. А това зависи от всеки един от нас. Подобряването на статистиката на ключовите показатели за безопасност, което би намалило пътния травматизъм, звучи сложно, но всъщност има много ясни решения. И се постига с малко повече отговорност от наша страна и спазването на прости принципи – когато сядаме зад волана, да не употребяваме алкохол, да не превишаваме скоростта, да слагаме предпазните колани на всички пътници, да возим децата в специалните столчета, които ги защитават, да не използваме телефоните си, докато шофираме… Не е трудно, нали? Защото това не е просто статистика, а човешки животи и съдби.

 

Затова обучението по пътна безопасност трябва да започва в най-ранна детска възраст – още от детските градини и началните класове. Това не само предпазва децата, но и изгражда култура на поведение, която понякога възпитава и нас самите. Колко пъти сме виждали възрастен с дете, който, виждайки че няма коли, да тръгва да пресича на червен светофар, а детето да казва „Чакай, червено е!“. И всички възрастни да се съобразяват с него! Децата са едни от най-големите ни корективи. Затова трябва да ги пазим и на пътя.

https://anjelinatoteva.com/wp-content/uploads/2023/10/logo_builetina-blue-1.png
© 2023 Всички права запазени
Дизайн от Reflectico
Контакт
София, България
Как мога да помогна